HUDEBNÍ HERNÍ PERLIČKA

on 25 červenec 2019

Jsou prázdniny aneb vokurková sezóna, tak proč to naše psaní trošku neobzvláštnit. Už od dětství jsou kromě hudby mojí, spíše sběratelskou, vášní deskové hry. Za ta léta mám doma uskladněno přes 300 různých her. No a před pár lety jsme s Kivim propadli výborné strategické válečné hře Memoir 44. Udělal jsem k tomu hexagony s krajinou, nabarvil figurky vojáků, tanků aby

herní zážitek byl ještě intenzivnější. Hrajete různé skutečné scénáře Druhé světové války, jak například vylodění v Normandii, konkrétně třeba bitvu na pláži Omaha Beach. Hru jsme x-krát hráli, dokonce i na našem prvním památném hudebním soustředění na Kiviho chatce (Kivi doplňuje, že to byl domek v Buštěhradu). Hra nás doslova pohltila a dokonce jsme jí pak nějaký čas spolu hráli i po večerech na dálku, tedy online. 

Zvědavost tomu nedala a před lety jsem si pořídil ve své oblíbené prodejně her Hras v paáži Rokoko takovou hudební herní perličku, rodinnou karetní hru COMPOSE YOURSELF.  

Hra se skládá  z 60 plastových průhledných karet a vaším úkolem je sestavit symfonii, kdy poskládáním těchto karet za sebou vlastně tvoříte z karet- taktů melodii a celkovou aranž vaší skladbě. Na každé kartě jsou zobrazené na notových linkách "polotovary" not.  Jak jsem zmínil, karta je průhledná, takže jí můžete otočit vzhůru nohama nebo úplně obrátit z rubu na líc a pořád to dává smysl. Zde jsem si vzpomněl na Járu Cimrmana v říši hudby a jeho vynález psaní partitur na pauzovacím papíru s podložkou s notovými linkami. 

Hra je multimediální, takže celou vaši složenou partituru- skladbu si můžete poslechnout v aplikaci na webu a to buď jen přehrané v piánu, nebo v marimbě nebo naopak v aranži většího tělesa, orcherstru. Zkrátka zadáte čísla karet a ono už to za vás spojí do výsledné skladby. Různých kombinací je doslova několik miliónů, takže můžete opravdu něco originálního vymyslet. No a pak že koníčky nejdou spojovat :-)