SABRAGE - CD SBÍRKA MOTÝLŮ

on 19 prosinec 2018

Dostalo se mi do rukou CD kapely SABRAGE "Sbírka motýlů". Frontmana kapely Juliana Záhorovského asi není potřeba představovat, tak se s dovolením zaměřím rovnou na skladby a trošku víc z pohledu muzikanta. Jinak jsem rád, že je to autorské CD, na kterém je 11 skladeb. Tak se pojďme podívat jednotlivým peckám pod kapotu :-) 

1. Samotář - pohodový snivý začátek a hezky nahoukané klávesy s kytarami . Otevřu a oči – pěkný , zajímavé záseky bicí na první a povedený výjezdy kytary. Nahuštěný sloky, možná někomu může chybět delší bridge, který by t vrátil do klidu, ale pěkně z toho sálá energie. Za mě typická rádiovka.
 
2. Chudej princ - trošku moc basů, kytara jakoby mírně slitá. Za Tebou - Zakletou – necestou- s kytarou - hezky netypicky natáhlé slabiky. Taková kapelová pohodovka. Trošku vycpávka 

Mírně očekávaný bridge, ale s jinak pěkně propletenou basou jak od Papriček

3. Mama hotel - nazrzlý piano, pěkně přešlapávaný rytmus, REF je velmi zpěvný i s obligátním sjezdem a přitom optimistický, mezihra – jen basa, dlouhej klavír a velmi dobře zdvojený zpěvy. Tahle mě baví.  

4. Pojedeme k moři - tak to je vlnící se pohoda, trošku mi to výrazem připomíná barevnost Kalandry. Tamburína v REFu samozřejmě nesmí chybět.  

5. Dopis - hezky bublavý rytmus ve slokách s nutkáním si podupávat. A dobře posazený zpěv- přirozeně, asi nejlepší poloha Juliana krásně doplněný klavírem.Hodně barvitá aranž.

6. skrytý city - tak téhle skladbě určitě hodně pomohl povedený film "Po čem muži touží". Jinak velmi vyspělá skladba - pohoda, příjemné sloky s akustikou, pěkná barva  virblu. A Juliuan s jeho typickým netypickým :-) natahováním slabik
 
7. Žít pro nádech - chytlavá melodie REFu, prostě Julian to umí zkrátka vytáhnout  nádech zajímavě členěné sloky, netradiční basová sestupová linka. Pěkné sólo kytary.
 
8. Víla - kytarový indies po česku, s mírným nádechem porevolučních Priesnitz  až k hraně Tata Bojs. Velmi nosné hamondky ve slokách, ale jinak poctivě udělaný pop
 
9. Holka s violou - pěkné oktávové kytary Team, hezky to plyne, opravdu barvitá aranž.
 
10. Sbírka motýlů- píseň, která dala desce jméno. Baladický začátek, rytmicky tiká až k Mňága a Žďorp, duet se zpěvačkou Martinou Pártlovou. Ale za mě jsou na desce silnější skladby . 
 
11. Za blesky aparátů - příjemně loudavé tempo, ale na mě moc tuctové kytary ve slokách. Tady je to opravdu blízko Chinaski.
 
Co napsat závěrem?  Deska je protknutá sny a láskou. Ale celkově víc než dobrý. Nedá se tam, už kvůli produkci ostřílených exChinasky brothers, nenajít vliv na zvuk i aranže Chinaski, skoro je to pasuje do role jejich nástupců J, ale proč ne. Je to celkově hodně písničkové, relativně jednoduché texty,  ale je zde menší civilnost, než jsme zvyklí u Chinaski. Myslím, že  větší snivá nálada,  optimismus, pohoda k SABRAGE patří. Graficky povedený cover CD,  škoda těch pár chybějících detailů pro fajnšmekry, jako kdo psal zrovna tady text, hudbu. Kdybych měl s dovolením hvězdičkovat, tak z 5 jsem někde mez 3,7 - 4