ÚSKALÍ MIDI

on 24 říjen 2019

Při naší práci využíváme jak "živé" nástroje, tzn.kytray, klávesy, percusse, bicí, basovou kytaru atd, tak i ty virtuální. Takže připojíme ke compu midi klávesnici a ze zvukových bank vybíráme a vybíráme zvuky, případně využíváme potenciálu DAW Logicu. Zvuků jsou tam všude tisíce a tisíce, ale...

když pominu, že vybrat správný zvuk je mezi tisíci možnostmi dost oříšek, tak jsme s postupem používání midi dat dost opatrní. Protože comp při zpracování více tracků s midi daty už musí vynaložit dost velký výkon. A tak se někdy stane, že to prostě "neustíhá" a projekt tzv.zamrzne.  Hodně používáme softwarové bicí s midi daty a ty samotné jsou pro potřeby mixáže potřeba rozdělit na více tracků (kick, snare, toms atd atd) a když k tomu přidáme něco dalšího (většinou klávesy), tak už to může být problém. A to nemáme úplně slabý "stroj" - comp. Takže to řešíme často tak, že midi track (např.s kickem od bicích) vyexportujeme jako audio stopu a takto pokračujeme dál. Comp totiž mnohem lépe stíhá i větší množství audio stop než třeba 5 stop s midi daty. Pravdou je, že takto exportovaný track pak již není možné editovat, ale o to je větší snaha ho nahrát co nejlépe na začátku,  aby už byl komplet hotov. 

Midi tedy používáme, ale jen střídmě. Stejně pořád platí, že v drtivé většině případů zní nejlépe to, co se nahraje live.