MEKY, TVÉ NOVÉ DVOJALBUM SA NÁM 2X PÁČI

on 27 říjen 2018

Tak jsem si poslechnul nové Double Album Miro Žbirky. Ne, že bych byl jeho skalní fanoušek, ale je pravda, že není možné neznát jeho hity. No ale především málokdo může nahrávat v proslulém londýnském studiu Abbey Road. Takže více než Miro mě zajímaly skladby, použité zvuky a vůbec aranže, co dával dohromady se zahraničním týmem v čele s věhlasným producentem Robem Cassym.

Asi nejvíc se mi líbí pohodová dvojice “Nothing Ever Rhymes/Každý chce byť naj” nebo “Long Ago/S doverou”, ale nechci se rozepisovat o jednotlivých písničkách, Miro je přece jen léty prověřený autor. Uvedl jsem dvojice: ono jsou to totiž dvě alba. Téměř stejné desky, jedna ve slovenštině a druhá v angličtině. Zajímavé je, že texty stejné písně mají rozdílná témata a i frázování je rozdílné, tak už jen tohle je při poslechu příjemně odlišné. Samozřejmě jsem si vzpomněl na desku Olympicu, kterou jsem před mnoha lety slyšel v exportní anglické verzi a to byl opravdu smutný příběh. Ale zpět ke Žbirkovi. Hlavně bych chtěl u této placky, tedy dvou placek, vytáhnout zvuk nahrávek- naprosto skvělý. Každý nástroj je čitelný a přitom je to zvukově plastické a zároveň plné. Při přechodu mezi skladbami ani nezaregistrujete žádné zvukové výkyvy, zkrátka velmi kompaktní album, možná by mohl nějaký škarohlíd uvést … "až sterilní", ale zkrátka na produkci česko-slovenské star je to vysoký nadstandard. Vlastní aranže skladeb jsou nápadité, rozmanité a i když je Žbirkův rukopis znát (někdy slyšíte i již dříve použitý motiv), tak pestrost aranží tomu jednoznačně prospěla. A je vidět, tedy slyšet, že muzikanti kolem brouka sira McCartneyho jsou zkrátka extra třída.

Takže kdybych to měl ohvězdičkovat, tak z 5 bych dal tak 4,5 a ta srážka je jen za některé slovenské verze, protože když ty písně člověk slyší v angličtině, tak se více poddá vlastní melodii zpěvu, než obsahu textu. Zkrátka text v angličtině neruší :-). Já vím, mělo by se to vnímat celkově, ale já už jiný nebudu. Ale deska, znovu opravuji desky, rozhodně stojí za poslech!

P.S. Jo a jinak obal alba dělala česká grafička Míla Fürstová žijící v Anglii. Je to ta, co dělala obal desky "Ghost Stories" megakapely Coldplay !

Tomáš