ARC SYSTÉM 2.5

on 01 březen 2020

V prosinci jsme sliboval, že napíšu recenzi korekčního systému ARC od IK Multimedia. Tak tady to konečně je:

Začnu asi tím, že jsme si schválně počkali na verzi 2.5, která byla osazena už novějším typem MEMS - měřícího mikrofonu. I když to manuál nenařizoval, tak jsem ve studiu při měření označil kolem místa poslechu 16 značek lepenkou na koberec, abych měl stejné místa náběru při změně monitorů. Dělal jsem to na všechny 3 typy monitorů.  Měření je relativně velmi příjemné, přes intuitivní aplikaci, která říká, co zmáčknout a tak. Snad jen trochu nepříjemné zvuky, které vyluzují bedny při vlastním měření. Proměřování se vším přestavováním mikrofonního stojanu a zápisem do pluginy trval asi hodinu. Aby  to bylo co nejvíce efektivní, chce to mít ve studiu stejné podmínky, jako když pracujete, tedy nepřestavovat nábytek nebo to dělat ve třech lidech, když ve studiu pak většinou pracujete sám nebo zpravidla ve dvou. Každý odraz se totiž počítá :-). Po vlastním měření vám pak program vykreslí křivku, jak si bedny v místnosti stojí a vy můžete pak pohodlně jen přepínat jednotlivé páry a k tomu zvolenou charakteristiku. Samozřejmě, že nejvíce práce to udělá v basových pásmech. Tahle nová 2.5 verze je právě vylepšená - větší  rozlišení  v nízkých frekvencích 10 - 40Hz, kde už se člověk logicky tolik sluchově neorientuje a tak musí spoléhat než na uši na grafy.

Prvním překvapením, a zpočátku nemilým, bylo, že při zapnutí korekce jsem najednou měl z dřívějších mixů takový dojem spíše basovější koule. No a to je právě ono! Jde o to, že jste zvyklí celou dobu poslouchat bez korekcí a přijde vám to ve studiu normální a pak najednou docela zásadní změna u poslechu. Především více vynikají zvukové nuance u reverbů a delayů, takže zaregistrujete i jakoby lepší, čitelnější celkový stereofonní obraz nahrávek. Jinak uživatelsky je to velmi příjemné. Dá se lehce přepínat mezi stereo/mono/side signálem. Ke korekci používáte tlačítka Master a DIM. Zajímavé je přepnutí monitorů- tedy křivek ve virtuálních režimech například "car" nebo legendární "NS 10".  

Takže když to shrnu: ARC je velký pomocník - opravář :-)  zvuku  v ne tak dokonalých prostorách  a především opravdu velká služba v basovém spektru. Už jsem v dřívějším článku zmínil, že se jen nesmí zapomínat vypínat ARC při bouncování a masterování, protože pluginu máte pověšenou na šavli masteru a logicky nechcete tyhle korekce poslechu přenést do finálního výsledku. 

P.S. Po pár měsících od pořízení ARC jsme pořídili další věcičku z rodiny IK Multimedia a to sadu bílých monitorů, tentokrát malou, ale velmi výkonnou a kritiky chválenou řadu iLoud Micro. No budu je muset projet taky měřením v ARC , takže asi i na tohle se dá využít vynucená domácí koronavirová pauza .-)